joi, 31 martie 2016

(Ne)tradiții culinare



Este zi de primăvară
și copacii-n floare-au dat.
Pe o buturug-afară
stă un miel îngândurat;
nu mănâncă, nu se joacă,
este trist ca vai de el.

Ridicând ochii din troacă, 
îl zărește un purcel
și se miră-n gura mare, 
cum e el, nedelicat:
-Ia te uită ce-ntâmplare,
șade mielul supărat!
Ce-i cu tine, blană creață?
Te-ai făcut vreun filozof
chiar acu', de dimineață?
Hai și papă un cartof!

Din rărunchi oftează mielul:
-Lasă-mă, că-s amărât...
Auzind așa, purcelul
îl cuprinde după gât:
-Haide, spune, ce-i cu tine?
Mielu-ncepe să jelească:
-Peste-o lună, știi ce vine?
Sărbătoarea creștinească!...
Am o viață înainte,
am și spirit de-aventură,
am și planuri multe-n minte -
nu vreau să mă văd friptură!!!

-Du-te, măi, - râde grăsunul -
ne te mai pleoști degeaba;
uite c-a trecut Crăciunul
și eu, cum se vede treaba,
n-am ajuns nici tochitură,
nici cârnați și nici piftie
ca să se topească-n gură.
Știi de ce? Îți zic eu ție:
ne-am scumpit din cale-afară
și-am schimbat, pe bune-ți spun,
tradiția culinară
de Paște și de Crăciun.
O să valorăm, fârtate,
greutatea noastră-n aur
și-om fugi, cu traista-n spate,
chiar la ruși, lângă tezaur.
Nu te speria că vine
Paștele, stai cumințel:
n-au avut bani pentru mine -
n-or să cumpere nici miel.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu